София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българин е отличен с награда за храброст във Великобритания

Мъжът е обезвредил въоръжен нападател в търговски център

7 годиниОбщество 12 Боряна Райчева

Васил Наков е с отличие за храброст във Великобритания. Българинът работи в Англия от година и половина, но името му става повод за гордост, след като обезврежда въоръжен нападател в търговски център. 
Инцидентът се е случил в един от търговските центрове на Greenwich. Васил влиза да пазарува, когато се случва въоръжен опит за грабеж. Всички хора са изпаднали в паника, затова Васил предприема бързи действия. Той се приближава до мъжът, насочил пистолет към касиерката, и го бута на земята. Впоследствие полицията задържа нападателя.  
След проверка на униформените се оказва, че извършителят е носил газов пистолет, преправен на боен, както и нож в себе си. Въпреки това и риск за живота си, Васил действа смело и обезврежда нападателят. 
Наков получава специална награда от кметство "Greenwich" в Лондон и се нарежда сред 30-те души, отличени в общо 8 категории.