София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българин грабна „Оскар” за 3D визуализации

Българинът Теодор Ушев също е номиниран за „Оскар”

7 годиниКултура 3 Боряна Райчева

Българинът Владимир Койлазов получи най-високото отличие в областта на киното, а именно „Оскар”. Признанието за Койлазов е във връзка с разработените от него технологии.
38-годишният нашенец спечели наградата заедно със своя съдружник Петър Митев, с когото имат компания, разработила най-използваната в света технология за 3D визуализация.
Всички измислени градове от измислените светове по филмите се правят с подобна технология. А софтуерът, разработен от Владимир и Петър, е в основата на световете в "Игра на тронове", "Аватар", "XМan", "Капитан Америка" и много други.
Владимир е на 38 години, от Русе. Завършил е информатика в Софийския университет.
Фирмата на Петър и Владимир с над 26 млн. лв. приходи, от тях близо 6 млн. лева са печалба.
След добрия старт с успеха на двамата българи, България остава в трепетно очакване да разбере, това ли ще тазгодишният ни пробив в световното кино, или ще се зарадваме на още един златен успех. Българинът Теодор Ушев също е номиниран за „Оскар” и според наблюдателите е с изключително добри шансове за победа. Той влезе в надпреварата за „Оскар” с късометражния си анимационен филм по разкази на Георги Господинов „Сляпата Вайша”.

Официалната церемония по награждаването ще е на 26 февруари в Бевърли Хилс.