София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българин изобрети уникална система за самолетна безопасност

Светослав Петров разказва как се „хваща“ гениалната идея

7 годиниТехнологии 30 Боряна Райчева

Казват, че идеите хвърчат във въздуха и само чакат някой да ги улови. Но колко високо лети и как се хваща гениалната идея? Спонтанно или с много труд и постоянство. За това ще ни разкаже днес инж. Светослав Петров, все по-често наричан от медиите „геният на авиацията“.
Светослав Петров води динамичен начин на живот. От 12 години живее в Германия, където завършва висшето си образование по специалност „Машинно инженерство“. Както той самият казва, в момента работи на 4-5 места - преподавател по авиационни системи за надеждност в Университета по приложни науки в Манхайм, Германия. Създател и изпълнителен директор на Frankfurt Aerospace Systems и архитект на ACSIS. Инженер в голяма немска авиокомпания, както и вицепрезидент на голяма авиационна IT компания. В постоянен стремеж към самоусъвършенстване и изява, инж. Петров завоюва все по-нови и по-смели позиции. Изобретява уникална по рода си система, която да снижи до минимум риска при пътуване със самолет. Разработката е толкова интелигентна, че дори подсказва на авиокомпаниите какъв е шансът дадена машина да не може да излети навреме поради определен технически проблем. По този начин инженерите и техниците на оператора могат да сменят компонент, поправят или тестват системи, преди те наистина да са дефектирали и причинили закъснение или дори нещо по‐лошо.
От началото на тази година ACSIS, съкратено от „Софтуер за разследване на проблеми със самолетните системи“, е стъпил здраво на немския авиационен пазар. След три годишна изпитателна фаза, продуктът е бил одобрен от Немската Агенция по Безопасност на Полетите LBA.
Мнозина мъдри хора са изказали мисли за идеите и желанията, като „Човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му“. Такъв е примерът и на героя от днешната ни приказка за успех. Когато мечтите ти са толкова големи, че стигат по-високо от облаците. И в този случай говорим буквално.