София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българин оцеля при трагедията до Генуа

Цяло семейство е сред загиналите при рухването на моста

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Български и хърватски шофьори на тирове са паднали с камионите си при срутването на виадукта край Генуа, съобщава „GenovaToday”. Двамата мъже са оцелели по чудо и дори са се включили в спасителните операции.

"Чух един тътен и паднах – казва единия от шофьорите пред италианския всекидневник Corriere della Sera. „Бях пред камиона, когато отлетях като всичко останало. Камионът ми е погребан", казва мъжът, който е пострадал леко при инцидента.

Припомняме, че вчера рухна мост на магистрала до Геноа, който е част от европейския път Е-80, минаващ и през България. Жертвите на трагичния инцидент са повече от 35 души. Очаква се броят им да се увеличи.  Сред загиналите има три деа - на 8, 12 и 13 години, съобщиха властите. Смъртта си на магистралата е намерило и цяло семейство – баща, майка и дете. Ранените са десетки, като петима от тях са в тежко състояние. Много хора са в неизвестност.  

Около 1000 полицаи, пожарникари и доброволци цяла нощ издирват оцелели сред руините.

Общо 440 души са принудени да напуснат домовете си като предпазна мярка да не се срутят и двете останали части на моста.

В момента на рухването по моста са се движили 30 автомобила и 3 камиона. Отломките са нанесли сериозни щети на сградите под моста. В района е имало изтичане на газ.

Причините за рухването на виадукта все още се изясняват. Властите обещават бързо разследване и поемане на отговорност за случилото се.

„Сега е времето да се обединим, за да се справим с извънредната ситуация, да помогнем на ранените, да подкрепим онези, които са загубили близки", заяви президентът Серджо Матарела в изявление.

Ръководителят на прокуратурата в Генуа Франческо Кози заяви, че е готов да "отвори досие за масово убийство и бедствие" и че ще бъде срещу неизвестни лица "защото причините за трагедията все още са неизвестни".

Мостът от 1 182 метра е открит през 1967 г. и през 90-те години е преминала през значителни укрепващи дейности. През 2011 година има издаден доклад на италианската компания за магистрали, в който се казва, че мостът се разпада и се нуждае от непрекъсната поддръжка.