София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българин триумфира във филм с 3 „Златни глобуса“

Димитър Маринов играе второстепенна роля в лентата

пропускане
5 годиниКултура 1 Боряна Райчева

Българинът Димитър Маринов триумфира във филма „Зелена книга“, който грабна 3 "Златни глобуса", 6 предварителни номинации за "Оскар" и над 20 награди от кинофестивали в САЩ и чужбина. Той получи "Златен глобус" в категориите "Най-добра комедия или мюзикъл", за "Най-добър сценарий" на Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели, който е и режисьор на продукцията, и за "Най-добър актьор" в поддържаща рола за Махершала Али.

Лентата на Фарели разказва за историята на афроамериканец, който наема шофьор – италиано-американец да го кара на турне в Южните щати. Една от второстепенните роли във фирма – на руснака виолончелист Юрий Тахт се изпълнява именно от Димитър Маринов. Той стъпи на червения килим на 9 ноември, миналата година, заедно със съпругата си Дженифър и големия си син Йордан за гала премиерата на "Зелена книга" в Китайския театър в Холивуд.

"Една приказка за Пепеляшка - реална и истинска" - така актьорът коментира появата си на събитието. под снимките си на премиерата на филма "Зелена книга" на 9 ноември в Китайския театър в Холивуд. Около продуцирания от Стивън Спилбърг "Зелена книга" има вече такава истерия, че самият Димитър не може да преброи нито участията си във фестивали, нито наградите за лентата.

Във лентата Димитър си партнира със звезди, като Виго Мортенсен ("Властелинът на пръстените") и Махершала Али (с Оскар за "Лунна светлина"). С Виго Мортенсен стават големи приятели, тъй като са единствените пушачи в екипа и обичат да пият червено вино.