София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българите - най-недоверчиви към ваксините в ЕС

Едва две трети от българите смятат, че ваксините са безопасни

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

България е страната с най-голямо недоверие към ваксинирането и е на предпоследно място в доверието към ефикасността на ваксините. Това показва най-новото и най-голямо досега проучване за нагласите към ваксините и ваксинирането сред гражданите на ЕС, разпространено от Европейската комисия преди днешния Световен ден за борба с детския паралич.

В него се посочва, че едва две трети (66.3%) от българите смятат, че ваксините са безопасни, а 72.7% - че са ефективни. Това поставя страната на 28-о и 27-о място от 28-те страни членки на съюза. Категорична убеденост, че ваксините са сигурни, са изразили 27.6% от българите, а други 38.7% казват, че по-скоро са склонни да се съгласят с подобно твърдение. Но общо 13% не го приемат, а други почти 14% нямат мнение или не са отговорили на въпроса.

Българите показват малко повече увереност в ефективността от ваксинирането - 34% я приемат категорично, а отново 38.7% с уговорка. Но и тук общо 327 души от 1200 анкетирани не вярват в това или нямат мнение и не отговарят.

В доклада е включено и отделно допитване сред общопрактикуващите лекари, но само в 10 от 28-те страни членки. България не е в тази група, но авторите заявяват, че са установили връзка между отношението на населението и на джипитата. В страните, където личните лекари имат по-високо доверие към ваксините, населението обикновено има и по-положително отношение към тях.

Витянис Андрюкайтис - еврокомисарят по здравната политика, предупреди в изявлението си, че доверието към ваксинирането намалява и Европа е най-недоверчива към безопасността на ваксините в световен план (4 от водещите 10 държави на планетата по този показател са от ЕС). "Това отчасти се дължи на растящото влияние на разнообразни групи срещу ваксинирането, които разпространяват подвеждаща информация през интернет или политическите послания. Трябва да внимаваме с влиянието им.", посочва еврокомисарят.

Когато става дума за ваксинирането на възрастните българи срещу грип, факторът недостъпност на най-застрашените отново излиза, но се появява и друг - недостатъчна информираност, здравна грамотност и осъзнаване сред населението за смисъла от тази процедура.

Скептицизмът и предубежденията на българите са сравними само с тези в Полша, но това е страната, отбелязала и най-сериозен спрямо 2015 г. срив в доверието към ваксинирането и то благодарение на много силната кампания на конкретна организация (STOP NOP) и участието в нея и на лекари и политици.