София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българите са с най-ниските доходи в ЕС

От 1 юли повишават пенсиите

6 годиниПолитика 14 Боряна Райчева

„В края на председателстово на ЕС, аз мисля, че успяхме да се справим с това голямо предизвикателство. Пълната оценка обаче ще даде министърът на българското председателство“, това каза за БНТ министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. Той подчерта, че много важен е последният половин месец. "Това, което предстои на 21-и юни, редовно заседание на Съвета на министрите, което ще се проведе в Люксембург и след неговото провеждане можем да кажем до колко е било успешно“, посочи министърът и допълни.

Според него се наблюдава реална промяна в страната ни, а по пакета „Мобилност“ в момента се работи много активно. „Установяваме, че България в областта на трудовите отношения е въвела стандарти, които сега се приемат в ЕС“, подчерта министър Петков.

Той обаче посочи, че доходите в България са най-ниски в ЕС, а безработицата е под средната за Евросъюза. „Това е и предизвикателството - да се работи за повишаване на доходите“, каза социалният министър и допълни, че основният начин за повишаване на доходите е съответно чрез трудовата заетост.

Относно пенсиите, той посочи, че те са нетрудов договор, но при ниски доходи не може да се очакват високи пенсии. „От 1 юли всички пенсии ще бъдат преизчислени с по-голямата тежест на година осигурителен доход, което ще доведе до ръст с 3,8%“, добави министърът.