София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българите са зле настроени към бежанците

Сочи доклад на Съвета на Европа

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Съветът на Европа представи днес доклад за мигрантите и бежанците, посветен на България. В документа, съставен от мнението на експерти, посетили България 2017, се отчитат усилията на правителството за справяне с големия миграционен приток.

Един от изводите в евродоклада е, че мигрантите трудно достигат нашата страна от Турция и трудно получават международна закрила. Въпреки, че България се старае децата на бежанците да посещават училище, вписването на семействата им в местното общество остава затруднено заради липсата на задължение на общините в тази посока. Наблюдава се "общо отрицателно обществено отношение към мигрантите и бежанците" у нас, се посочва в документа. Както стана известно в цяла Европа, цели градове се надигнаха на протест срещу изграждането на бежански центрове в тях или в близост. 

Препоръките към страната ни са: България да предоставя повече информация на мигрантите за техните права в търсенето на убежище, както и превод и правна помощ при преминаването през съответните процедури., посочва Съветът на Европа. Представители на Съвета на Европа инспектираха на място работата на властите с бежанците през миналия ноември. Те посетиха центровете за мигранти, разговаряха с обитателите им, с общинските и централни власти, както и с неправителствени организации. На базата на тези преки наблюдения е изготвен доклада и препоръките в него.