София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българите в Израел са мост за двустранен обмен

Така определи сънародниците ни Румен Радев

6 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

„Общността на българските евреи в Израел е естествен мост за развитие на двустранния обмен в областта на образованието и културата.“ Това заяви  при вчерашната си среща с представители на организации на българските евреи в Йерусалим президентът Румен Радев.
 
Той отново подчерта, че за България Израел е приятел и стратегически партньор и разчита на подкрепата на българските евреи и техните наследници за последващо задълбочаване на двустранните отношения.
 
„Вие сте най-добрите посланици на България в Израел, защото вие винаги сте били наши приятели“, подчерта държавният глава. 
 
Радев изрази и признателността си за ентусиазма, с който българските евреи пазят  традициите и духа на двустранните отношения със създадените клубове, организации и сдружения.
„С президента Ривлин споделяме обща позиция, че връзките между България и Израел трябва да бъдат много по-активни и ползотворни във всички области, не само по отношение на икономиката и инвестициите“, посочи още той.
 
Радев беше категоричен, че безпрецедентният акт на спасяването на българските евреи през Втората световна война с основание е повод за гордост за всеки българин. По думите му това не се дължи на случайност, а на изградените вековни връзки между българи и евреи.
 
„Нашата еврейска общност в България винаги е била интегрирана пълноценно и е била неразделна част от българското общество. Винаги българските евреи са били рамо до рамо със своите български съграждани в борбите на българския народ, както и в челните редици на науката, образованието и изкуството в България“, подчерта президентът.