София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българка се бори да купи СУПЕР апарат за рехабилитация

Институциите - безучастни към каузата й

6 годиниЗдраве 9 Боряна Райчева

Анелия Хохвартер е български офталмолог, от години живее и работи във Виена. Участва в много социални проекти, голяма част от които свързани с нейната специалност. Пътува на доброволчески мисии в Молдова, Йемен и Зимбабве, а в Етиопия изгражда първия очен хирургически център. 
 
Специално за телевизия Евроком тя разказа за мисията си България да се сдобие с високо технологичния апарат за двигателно   раздвижване  на деца и възрастни „Локомат“. Усилията й са започнали през 2016 г. и до момента не е получила подкрепа нито от здравното министерство, нито от друга институция.
 
Защо обаче "Локомат" е толкова нужен?  90% от всички молби за лечение в чужбина са за рехабилитация, обяснява д-р Хохвартер и допълва, че у нас  смъртността след инсулт е четири пъти по-висока от тази в Германия, поради факта, че раздвижването  е само  една седмица  или изобщо такова липсва. По думите й локоматът води до значително подобрение на този вид пациенти.
 
 
Доктор Хохвартер се спира именно на този апарат, тъй като се смята, че той е най-доброто на пазара, а и се използва в страни по целия свят.
 
 
В момента в България има пет уреда от този тип, но те са с отделни модули и могат да се ползват само от деца до 6 години. Останалите нуждаещи се биват пращани в чужбина. Причината  да нямаме такъв апарат е високата му цена  от 370 000 евро. Това обаче не се спира ентусиазма на д-р Хохвартер и тя решава да направи кампания за събиране на средства. За година и осем месеца  събира над 40 000 лева, дарени предимно от пациенти, нуждаещи се от подобна рехабилитация. За финансова помощ тя се обръща и към абсолютно всички институции в страната – президент, премиер, парламент, омбудсман и редица други. Резултатът се оказва различен от очаквания.
 
 
Въпреки бездействието на държавата на този етап, д-р Хохвартер вярва силно в успеха на мисията си и продължава битката си.
 
 
Дали спасителната мисия за десетки животи ще срещне съпричастност, и доколко Здравното министерство ще разбере необходимостта й, очаквайте в следващи наши репортажи по темата.