София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Българките с най-къс живот сред европейките

Най-дълголетни са испанките

5 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Жените във Великобритания живеят по-кратко в сравнение с повечето европейки, сочи анализ на Public Health England, направен на данни от Евростат. Дълголетието в Обединеното кралство се нарежда на 17-то място от 28-те страни-членки на ЕС. Българките, според това проучване, са на последно място, пише „Гардиън“.  

Испанските жени имат най-високата продължителност на живота в Европа малко над 86 години. Британките живеят средно 83 години. Челната тройка се допълва от Франция и Италия. В дъното на таблицата са българките със средна продължителност на живота 78 години. Преди нас са румънките, латвийките и унгарките.

"Ние сме в средата на таблицата, а бихме искали да бъдем на върха. Няма причина да не сме толкова здрави, колкото в цяла Европа ", заяви проф. Джон Нютон, директор на правителствения отдел за подобряване на общественото здраве във Великобритания. Той изрази загриженост от резултатите и посочи, че много от жените в Обединеното кралство се разболяват от рак на гърдата, а мъжете ги измъчват респираторни заболявания.

Много от причините за хронични, дългосрочни заболявания в Обединеното кралство, които съкращават живота, могат да бъдат предотвратени, смята професорът и и посочва, че затлъстяването причинява голям скок в броя на хората, развиващи диабет тип 2.

Водещата причина за лошо здраве, според доклада, при повече от 22% от хората са болките в гърба и шията, които могат да бъдат причинени от редица неща, включително нараняване и ревматоиден артрит. След това идват кожни заболявания като акне и псориазис. Трети за мъжете е загуба на зрение и слух, докато за жените е мигрена. На четвърто място и за двете са депресивните разстройства.

Водещата причина за смъртта на жените е деменцията и болестта на Алцхаймер, които са причина за 15,8% от смъртните случаи, като сърдечно-съдовата болест е втора - 8,3%.