София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българо-катарски форум в София

Над 130 фирми преговарят за инвестиции в двете страни

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

В столичния хотел „Балкан“ се проведе българо-катарски икономически форум, на който взеха участие над 130 фирми от двете страни. Събитието бе открито с приветствия от министъра на икономиката Емил Караниколов и катарския му колега шейх Ахмад Бин Джасем Бин Мохамад Ал-Тани.

Форумът е организиран от Изпълнителната агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия и е в рамките на официалното посещение на емира на Катар Тамим Бин Хамад Ал Тани.

Водещите катарски държавни инвестиционни компании проявяват интерес за инвестиции в България в сферата на недвижимите имоти, туризма и земеделието. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Катар на стоки, като: електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги, високотехнологични продукти на военно-отбранителната индустрия, строителни материали, мебели и обзавеждане, парфюмерия и козметика, нефтени масла и продукти, цигари, продукти на хранително-вкусовата промишленост и фармацията, включително месо, пчелен мед, изделия на млечната промишленост, селскостопанска продукция и други.

Идеите за развитие на двустранния бизнес с богатото на природен газ емирство са стари и датират още от времето на първия мандат на премиера Бойко Борисов и по-конкретно в периода от края на 2011 до средата на 2013 г. Благодарение на тогавашния екип на българското посолство са осъществени редица двустранни срещи на български и катарски министри, открива се и самолетна линия. Най-голямата заслуга е привличането на депозит от 50 милиона долара, които Доха депозира през 2012 г. в Българската банка за развитие /ББР/. Тези пари бяха депозирани от богатото на природен газ емирство у нас в знак на добра воля срещу последващи инвестиционни проекти.