София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българска компания произвежда единствени по рода си снегоходки

Те са надуваеми и изключително компактни

7 годиниТехнологии 2 Боряна Райчева

Единствената компания-производител на снегоходки в България, произвежда уникални надуваеми снегоходки по собствен патентован дизайн.

Те са измислени преди пет години от Петър Димитров, който е съдружник в компанията. От тогава започва разработката на моделите.

Идеята за компактния дизайн дошла, когато Петър, другият съдружник карал сноуборд и попаднал в дълбок сняг, от който не успял да излезе в продължение на два часа. Тогава той си представил, че ако носи в раницата си някакви снегоходки, ще се справи с проблема. Така се заел с проектирането на идеята си.

Идеята е, когато имаш нужда от снегоходки, да ги носиш със себе си, без да заемат твърде много място в багажа. Има разработени модели, които са специално за деца. Компанията се реализира успешно както на българския, така и на световния пазар.

Изработването на всеки чифт отнема часове труд. Ако един човек трябва да ги направи сам, то са му необходими няколко дни.

Има и специално разработен модел за алпинисти, който е удобен за тях, тъй като те избягват носенето на тежки товари.

Здравината на всички модели е тествана в реални условия, тествани са на остри камъни и в пресечени терени. Те се пригодени дори и за по-едри хора.

Несъмнено обаче освен доволните клиенти, награда за двамата съдружници са признанията. Тази година компанията е отличена със световна награда за промишлен дизайн „Ред дот“, както и наградата „Джърман дизайн“, която също е за дизайн, но само в рамките на Германия.