София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българската нация e най-бързо изчезващата в света

Първите десет държави с най-тежка демографска криза са в Европа

6 годиниОбщество 59 Боряна Райчева

България е страната с най-бързо топящо се население в света, като до 2050 година то ще наброява едва 5,4 милиона души, това става ясно от публикувано изследване на американското издание "Бизнес инсайдър“. В статията се посочва, че двете основни причини за за демографската криза у нас са ниската раждаемост - 1,46 деца на жена и високата емиграция.
 
Според сайта всички десет места в негативната класация за изчезващи нации са заети от държави в Европа. След нас се нареждат Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния,Молдова, Литва, Полша, Сърбия и Унгария.
 
Оказва се обаче, че със сериозни демографски проблеми са и едни от най-населените държави като САЩ, Япония, Южна Корея, Испания, Италия и Обединеното кралство. Повечето от тези страни обаче успяват да компенсират спада на раждаемостта с прием на имигранти.
 
Колкото и невероятно да звучи най-многобройната държава в света с население от близо милиард и половина, според изданието също е застрашена от избухването на демографска бомба на територията й. Очаква се, че 25% от населението на Китай през 2030-та да  бъде на възраст над 60 години. Властите срещат сериозни трудности да увеличат раждаемостта, след като в продължение на десетилетия на китайските семейства не се разрешаваше  да имат по повече от едно дете.