София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Българската пролет“: Махнете пръстовите отпечатъци в болниците незабавно

Партията и движение „Социална солидарност“ организират протест в четвъртък

7 годиниПолитика 10 Боряна Райчева

Политическа партия „Българската пролет“ и движение „Социална солидарност“ организират в четвъртък протест срещу състоянието на здравеопазването. Исканията са две: незабавно премахване пръстовите отпечатъци за постъпване в болниците и премахване на клиничните пътеки.

Това обяви в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ Велизар Енчев.

Депутатът от 43-ото Народно събрание иска ревизия на т.нар. реформа на бившия здравен министър Петър Москов.

Енчев посочи, че служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев е идеолог на сегашната здравна система и е автор на идеята да има една-единствена здравна каса.

Той поиска също така имплантите, които се слагат при счупени крайници, да се плащат 100 % от здравната каса.

Според Енчев трябва да има верига от държавни аптеки, което ще попречи на фармацевтичната мафия да извлича пари от страданията на хората. Лидерът на „Българската пролет“ припомни, че бившата социална министърка е била замесена  чрез фирми на съпруга си в доставка на лекарства, които са продавани с огромни надценки.

Той коментира, че назначеното от президента Радев правителство е всъщност на НДСВ – министър-председателят е от НДСВ, външният министър е от НДСВ.