София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските реакции за трагедията в Истанбул

Парламентът почете с едноминутно мълчание жертвите на атентатите

8 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Минута мълчание в Пленарната зала в почит на загиналите при снощните терористични нападения в Истанбул. Извън залата народните представители имаха различни теории за атентатите. От ДПС видяха като причина за атаките достигащите близо 4 млн. бежанци на територията на Турция. Според лидера на партията Мустафа Карадайъ именно измежду тях джихадистите са успели да пробият сигурността на южната ни съседка и да нанесат удар.
По негови думи притеснителният факт е, че нападенията се случват не само в непосредствена близост до България, но и на границата на Европейския съюз, в наше лице.
Патриотите пък не споделят тезата, че атентатът е дело на „Ислямска държава“, както обявиха от Турция. Според съпредседателят Валери Симеонов отношенията на Анкара с джихадистите са „топли“ и това, че ИДИЛ изнася контрабанден петрол към южната ни съседка, я защитава от подобни нападения на екстремистите.
На теорията за близка връзка между „Ислямска държава“ и Турция е и общинският съветник от ВМРО – Карлос Контрера.

Депутатът от БСП и бивш външен министър Кристиан Вигенин погледна на атентата като на напомняме за обръщане на поглед към родната сигурност.
Освен от законодателната власт, терористичните актове бяха осъдени остро и от държавния глава Росен Плевнелиев. Президентът изпрати съболезнователна телеграма до турския си колега Реджеп Ердоган, в която изрази съпричастност и съчувствие, и пожела бързо възстановяване на пострадалите. Той беше категоричен, че „проявите на насилие и всички форми на тероризъм, насочени срещу мирни граждани не могат да бъдат оправдани по никакъв начин“.
Премиерът Бойко Борисов също изказа съболезнования към семействата на жертвите.
"Надявам се това да е пореден урок за политиците, че с войни мир не се прави Това е изключително голям удар срещу тях, за туризма в региона."

Според министър-председателя е без значение дали атентатите се случват в непосредствена близост до България или в други точки на Европа, тъй като са взети всички необходими мерки за сигурност у нас.