София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Български гражданин от ИДИЛ е арестуван в столицата

Бил е част от група за производство на тютюн за наргиле

6 годиниКрими 7 Боряна Райчева

В София е задържан сириец, живеещ у нас, но и част от армията на Ислямска държава. Той е задържан като част от група, която е разследвана за производство и разпространение на тютюн за наргиле и тероризъм. С него са арестувани още двама - мъж и жена.

По искане на Специализираната прокуратура, на 1 октомври, тази година, Специализиран наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение - "Задържане под стража". Мярката е потвърдена на 10 октомври.
Сириецът се е установил у нас и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на Ислямска държава. Взел е активно участие в бойните действия на територията на Сирия като фигура с ръководни функции.

През пролетта на 2016 г. сириецът се е завърнал в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на Ислямска държава, е организирал престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле. Тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция.

Суровият нарязан тютюн е изкупуван от производители в страната и доставян в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение "Вагон - ресторант") тютюнът се обработвал без да се спазват каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. След това суровината се разпределяла в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход.

При извършените претърсвания и изземания в складове и жилища са открити около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства.
Органите на реда са открили и автентичен документ, подписан от един от лидерите на ИДИЛ, удостоверяващ принадлежността на лицето към тази организация и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия.