Гледай
на живо

Български кораб спаси над 1000 бежанци в Егейско море

„Обзор“ се завърна в Созопол след два месеца край бреговете на Гърция

В базата "Гранични кораби" в Созопол се завърна най-големият ни гранично-полицейски кораб "Обзор". Корабът взе участие в операция "Посейдон" и два месеца беше в Егейско море, където патрулираше по линията, която разделя гръцките и турските териториални води.
Участието на гранично-полицейския кораб "Обзор“ в операция "Посейдон“ бе от 1 ноември до днес. Целта на операцията бе охрана на европейската югоизточна морска граница и подпомагане на гръцката брегова охрана, съобщи МВР. Акцията бе ръководена от агенция ФРОНТЕКС..
През цялата мисия, освен патрулирането по външната морска граница и предотвратяването на нелегална миграция, са извършени и операции по спасяване на бедстващи хора. Общо през този период граничните полицаи са спасили 19 бедстващи гумени лодки с 1041 човека на борда.
Отделно са подадени сигнали за пет лодки, които са спрени в турските териториални води от турските власти.
Последната операция бе на 24 декември - тогава екипажа на гранично полицейския кораб "Обзор“ е спасил две бедстващи лодки с 117 души общо на борда в района на остров Лесбос, като от всичките нелегални емигранти 40 са били деца.