София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ БЕДСТВАТ В ИСПАНИЯ

ПОВЕЧЕ ОТ СЕДМИЦА МОРЯЦИТЕ СА БЕЗ ВОДА И ХРАНА

9 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Сигнал за кораб с бедстващи български моряци на пристанище в Испания е получен в bTV. Повече от седмица те са без храна и пари. Моряците са на товарния кораб "Просперити" и се намират на пристанище Алхесирас.

Корабът плава под молдовски флаг с гръцки оператор. Изпратени са от варненска корабна агенция с крайна точка Апенините. В момента се намират на испанското пристанище Алхесирас

Управителят на фирмата обяви пред bTV, че не знае защо корабът е задържан. И че на борда му се намират 8 българи, които имат вода и храна до понеделник, а по-късно днес ще им доставят допълнителни провизии.

„Да, наистина има закъснение на заплатите. Има 7 дни закъснение. Вчера сме изпратили нота на корабособственика и компанията, която оперира. Тя е гръцка компания. Те се оправдаваха, около седмица се оправдават със ситуацията около банките”, заяви Димитър Бонев, управител на фирмата екипажен оператор.

На борда на кораба имало товар, който трябва да бъде доставен в Италия. Гръцката компания е уверила, че до понеделник „Просперити” ще тръгне по направление, а българската фирма ще получи плащанията си.

Иво Гъдев, син на главния механик, заяви, че корабът е арестуван, хората нямат вода, а плавателното средство няма агент, тъй като на стария не е платено и напуснал. Корабът е изоставен и бедстващ.

Източник: БЛИЦ