София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„БЪЛГАРСКИЯТ ЛУВЪР“ ОТВОРИ ВРАТИ

НОВАТА НАЦИОНАЛНА ГАЛЕРИЯ ПОКАЗВА НАД 2000 ЕКСПОНАТА

9 годиниКултура 2 Боряна Райчева

Творбите са както на български, така и на световни автори. Най-старата от тях е на Захари Зограф - „Портрет на Неофит Рилски“. Освен родни произведения на изкуството, в музея се срещат експонати от Африка, Азия, Америка и европейските страни Русия, Литва, Румъния, Сърбия, Хърватия, Чехия, Унгария и Германия.
Комплексът „Квадрат 500“ беше официално открит от министъра на културата Вежди Рашидов. Той беше категоричен, че усилията по проекта са били дълги, но резултатът си е струвал.

Премиерът Бойко Борисов също присъстваше на официалното откриване на музейния комплекс. Министър-председателят поздрави екипа, работил по изграждането на галерията. Той не пропусна да се пошегува с детайлите по българския Лувър, станали обект на дискусии и коментари през годините на неговата направа.

Експозицията на академик Светлин Русев, показана днес, събира на едно място родни и световни легенди в изкуството. В нея място намират имената на Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Джовани Росо и много други. Най-ранната творба, идваща от чужди земи, е тази на Андреа дел Верокио – живописна колекция „Кръщение Христово“ от края на XV век.
След 14 часа входът беше отворен за посетители. Днес всички ценители на изкуството, желаещи да се запознаят с богатата колекция на Националната галерия, имаха възможността да го направят напълно безплатно.