София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските емигранти – приоритет само преди избори

Финансова помощ от държавата получават неделните училища

7 годиниИзбори 2017 3 Боряна Райчева

Българската политика не е ефективна по отношение на сънародниците ни зад граница, това заяви експертът по миграция Спас Ташев в предването „С други думи “ по телевизия Евроком. Според него емигрантите са политически активни и редовно упражняват своето право на глас. Именно за това, те са и обект на „ухажване“ преди изборите. Ташев заяви, че до сега нито едно обещание на политическите сили към българските емигранти не е спазено.

„Спомняте си сагата на т.н. избирателен район „чужбина“ – правим го, не го правим, в рамките на последния парламент щяха да го направят, но се оказа, че още не са го направили. Хората вярваха, че е дошъл този момент, активно да се включат в българския политически живот, но останаха излъгани в тези си намерения“, заяви експертът.

Ташев добви, че българските емигранти многократно са настоявали да участват в общестени съвети за законодателни промени, но не им е даван шанс. Според него, липсва и единна политика за подпомагането на дейността на сънародниците ни зад граница.

„В момента единственото нещо, което получава финансова помощ от държавата са българските недели училища. Не казвам, че са маловажни, но и тук има върху какво да се работи. Има модерни форми на обучение – дистанционно, онлайн, докато ние си караме малко по тип килийно училище. Закъсняваме, а това не е привлекателно за младите българи родени в чужбина“, заяви Спас Ташев.

Статистиката показва, че от 1993-та година до 2016-та година над 200 000 лица с български произход са получили гражданство. Според експерта, избирателната активност сред „новите българи“ е изключително ниска. Ташев даде за пример Македония, където има регистрирани над 70 000 български граждани и около 300 реални гласоподавтели.