София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Българските студенти предпочитат обучение на Запад

Най-голям ръст на учащи българи има в Холандия

6 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

 

Голям ръст на български кандидатури за прием в университети във Великобритания, отчита проекта „Световно образование“. Консултантът Николай Христов съобщи, че се увеличават и желаещите да учат в Холандия, Германия, Австрия, Дания и Швеция. Засилен интерес българските студенти проявяват към Оксфорд и Кеймбридж, за които има заявени по седем кандидатури за специалностите "Компютърни науки", "Психология", "Философия", "Лингвистика" и "Икономика". Останалите кандидати са за Университета по изкуствата в Лондон и за Университетите на Глазгоу и Единбург.

Решението на Холандия да намали таксите на първокурсниците от ЕС с 50 процента, доведе до 20% увеличение на българи, желаещи да се обучават в страната.сред най-предпочитаните от българските студенти в Холандия са специалностите - "Бизнес и икономика", "Програмиране и компютърни науки", "Арт и дизайн програми","Психология", "Медии и комуникации".

За последната година с 36 процента се е увеличил броят на българските ученици, избрали да кандидатстват в университети в Австрия, а 39 процента – са предпочели да следват в Германия.

Дания и Швеция също привличат интереса на българските кандидат-студенти, тъй като в тях висшето образование е безплатно за кандидатите от ЕС.