София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бунт в тениса за пари

Професионалните играчи искат по-голям награден фонд

6 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Неочаквано недоволство заради недостатъчно приходи от наградни фондове се надига в мъжкия професионален тенис. Темата е била обсъждана след официалната среща на играчите и ръководството на АТР и Големия шлем миналия петък, в навечерието на първия за годината турнир от най-престижната верига - Australian Open в Мелбърн.
Разговорите са били инициирани от Новак Джокович, който като президент на съвета на играчите е помолил всички официални лица да напуснат залата. Едва след като в помещението останали само тенисисти, била дискутирана темата за "ниското заплащане". Бившият №1 от Сърбия е предложил създаването на профсъюз, който да защитава интересите на играчите.
Джокович е бил придружаван от адвокат, специализирал в трудово право, според когото е много по-вероятно да се постигне пробив в Австралия, отколкото в някоя от другите три държави с турнири в Шлема - Великобритания, Франция и САЩ. Според британски медии сред най-радикалните мерки, които са обсъждани, е бойкот на следващото издание на Откритото първенство на Австралия през 2019 г.
"Това беше поверителна среща между играчите. Не бих искал да коментирам нещата, които обсъждахме", лаконично заяви Григор Димитров, когато бе попитан по темата.
Далеч по-словоохотлив бе сънародникът на Джокович Виктор Троицки.
"Не присъствах на срещата, защото бях в Сидни, но говорих с Новак - заяви сърбинът. - В момента нищо не е потвърдено, но ако погледнете колко печелят турнирите от Големия шлем, това, което получават играчите, е смешно. Наградните фондове се увеличават, но и приходите на турнирите също. Те ни разказват приказки и излиза, че ламтим за пари. Първите 10-20 в света живеят фантастично, в Топ 50 играчите са много добре, но надолу не е така. Съюз на играчите е добра идея. Само заедно ще имаме силата наистина да постигнем нещо."
Самият Джокович коментира ситуацията така:
"Струва ми се, че нещата бяха извадени извън контекста. Журналистите ме изкараха някакъв алчен тип, който ламти за повече пари и иска да бойкотира. Уважавам свободата на словото, но не много от написаното беше вярно. С играчите искахме просто да проведем личен разговор и да обсъдим някои важни теми. Лично аз съм щастлив, че съм част от това и мога да допринеса за по-добър спорт днес и в бъдеще. Надявам се, че следващото поколение ще има още по-добри условия."