София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бургас е най-почтеният град

Най-непрозрачни са Хасково, Монтана и Силистра

6 годиниОбщество 6 Боряна Райчева

Най-високият индекс на почтеност за 2017-та година е измерен в Бургас. По петобалната система, оценката за морския град е 3,74. Веднага след него се нареждат София с 3,69 и Стара Загора с 3,68. Това показва изследване на индекса на местната система за почтеност за 2017-та, проведено от „Прозрачност без граници“. Проучването беше оповестено по повод предстоящия 9-ти декември, на който се отбелязва Международния ден за борба с корупцията. Беше отчетено и влиянието, което изследването оказва върху формирането на добри практики.
Позитивно развитие обаче няма в градове като Силистра, Монтана и Хасково, които се намират в дъното на класацията по прозрачност. Подобрение отчитат в Пловдив, Габрово, Шумен, Благоевград и Шумен. Общинският съвет в Ловеч получи поздравления, че е сред малкото, които излъчват онлайн заседанията си, а Пазарджик  затова, че е единственият областен град в България, в който декларациите за конфликт на интереси са публикувани в онлайн страницата му. „Прозрачност без граници“ са изследвали и доверието към местните институции. Там най-голям ръст има при кметските екипи, следвани от общинската администрация и общинските съвети. Ниска е обаче вярата в гражданските сектори.
По този показател отново драстично изостават Ямбол, Хасково и Монтана.