София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Буря в коалицията на Патриотите

Творчески оставки предизвикаха коалиционен съвет

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

На коалиционен съвет във вторник участниците в „Обединените патриоти“ – „Атака“, НФСБ и ВМРО – ще решат бъдещето на коалицията. Там ще бъде обсъдено предложението на Волен Сидеров за оставка на Красимир Каракачанов, както и най-вероятно предложението на НФСБ кой ще замени Валери Симеонов в правителството на Бойко Борисов.

Междувременно вчера Волен Сидеров поиска оставката и на вицепремиера Красимир Карачанов. Той определи искането си не като лична нападка, а като ново начало, както и с цел да се изяснят приоритетите на тази коалиция.

Според Сидеров оттеглянето на Красимир Каракачанов е оздравително. На въпрос дали е говорил за това с премиера, Сидеров каза: "Споделям го първо с медиите. С премиера също винаги мога да споделя това. Той смяташе, че с излизането на Валери Симеонов ще счупи коалицията, но се случи точно обратното то я заздрави. Живеем в медиен свят, затова споделих някои от своите идеи първо с медиите. Получава се така, че първо казвам някои неща на медиите."

Последва и отговор на Каракачанов, който коментира предложението на Сидеров като творческо. "Продължавам да мисля творчески върху неговото предложение. Очаквам неговото творческо предложение да бъде развито на коалиционен съвет във вторник и след неговото провеждане ще кажа моето решение." добави още той.

Каракачанов каза още, че няма време за творчество, каквото има неговият коалиционен партньор от „Атака“, защото по цял ден е зает с работа в министерството на отбраната.

По отношение на бъдещето на коалицията и резултатите от предстоящия коалиционен съвет във вторник, Каракачанов каза: „Или продължаваме заедно, или не продължаваме заедно“.