София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бурята в Гърция потопи кораби и затвори училища

Стотици сигнали са постъпили за паднали дървета

5 годиниОбщество 4 Боряна Райчева

Стотици сигнали са постъпили за паднали дървета

Стотици разбити дървета, потънали плавателни съдове, затворени училища, прекъснати фериботни комуникации - това са резултатите от първата есенна буря, която удари Гърция в понеделник, съобщи РИА Новости.

Пожарникарите в района на Атика получиха 355 обаждания в продължение на един ден за огромни дървета, паднали от силния вятър, съобщиха от Пожарната служба на Гърция.

Силен вятър - до 10 степен по скалата на Бофорт - затруднява гасенето на пожари в Атика, в Ахея и Аркадия на Пелопонес. Пожарникарите повече от 12 часа не могат да се справят с огъня в околностите на село Зола на остров Кефалония.

В пристанищата, поради високите вълни, четири малки кораба се обърнаха и потънаха, съобщиха от бреговата охрана. В Солун потънаха два кораба и по един в пристанищата на остров Калманос и Еритрея на остров Евбея. В корабите не е имало хора.

Значителна част от пътническите фериботи, свързващи континента с островите, бяха отменени. Забранено е излизането в морето на плавателни съдове за развлечение.

Училищата на трите цикладски острова - Тинос, Андрос и Миконос затвориха поради лошото време. Службата за гражданска защита в Закинтос съветва жителите на острова да не напускат домовете си, ако не се налага.

Бурята, наречена "Ксенофонт" доведе до понижение на температурата от 30 градуса по Целзий в понеделник до 15-17 градуса във вторник и 13 в четвъртък. В планинските райони на Гърция първият сняг падна. Според прогнозата на Националната метеорологична служба лошото време ще продължи до вторник.