София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Бърнабич: Косово принадлежи на Сърбия

Увеличава се броя на нападения срещу сърби в Косово

6 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, това заяви Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви. В интервю пред германския ежедневник „Велт“ тя допълни, че „отношенията ни с Прищина са трудни и емоционални“.

„Сръбският президент Александър Вучич направи смела и отговорна стъпка, когато започна междурегионален диалог. До този момент всеки такъв разговор беше табу. Косово беше Сърбия. Точка. Сега трябва да намерим компромис, Сърбия никога няма да признае независимо Косово. Това не би било компромис. И след като продължаваме да настояваме, че Косово принадлежи на Сърбия, компромисът не би бил възможен“, заяви още сръбският премиер, допълвайки, че и двете страни трябва да излязат от „зоната на удобство“ в мисленето си.

Бърнабич изтъкна факта, че Прищина не е започнала да изпълнява нито един от поетите си ангажименти, в това число формиране на Общността на сръбските общини, както и факта че драстично се е увеличил броят на нападения срещу сърби в Косово.