Гледай
на живо

Бърнабич: Косово принадлежи на Сърбия

Увеличава се броя на нападения срещу сърби в Косово

Бърнабич: Косово принадлежи на Сърбия Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, това заяви Сръбският министър-председател Ан... thumbnail text

Сърбия никога няма да признае независимостта на Косово, това заяви Сръбският министър-председател Ана Бърнабич заяви. В интервю пред германския ежедневник „Велт“ тя допълни, че „отношенията ни с Прищина са трудни и емоционални“.

„Сръбският президент Александър Вучич направи смела и отговорна стъпка, когато започна междурегионален диалог. До този момент всеки такъв разговор беше табу. Косово беше Сърбия. Точка. Сега трябва да намерим компромис, Сърбия никога няма да признае независимо Косово. Това не би било компромис. И след като продължаваме да настояваме, че Косово принадлежи на Сърбия, компромисът не би бил възможен“, заяви още сръбският премиер, допълвайки, че и двете страни трябва да излязат от „зоната на удобство“ в мисленето си.

Бърнабич изтъкна факта, че Прищина не е започнала да изпълнява нито един от поетите си ангажименти, в това число формиране на Общността на сръбските общини, както и факта че драстично се е увеличил броят на нападения срещу сърби в Косово.