София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бутат нови 36 незаконни постройки в Асеновград

Хората остават в готовност за нови протестни действия

7 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Нови 36 постройки са в процедура на събаряне в ромската махала „Лозница" в Асеновград, съобщи кметът на града Емил Караиванов на среща с инициативния комитет от протестиращи по повод мерките за сигурност. Миналата седмица в района на квартала багери бутнаха 16 незаконни постройки.

Срещата с инициативния комитет от протестиращи става близо 2 седмици след края на протестите, предизвикани от нападението на група роми над деца от местния клуб по гребане. Иво Величков, представител от инициативния комитет, че в град Асеновград има 19 свободни места за полицай, а до този момент са назначени трима души.


Той каза още, че хората остават в готовност за нови протести:
„Ние оставаме в готовност, няма да се откажем. Това около което сме се обединили като проблем, който трябва да бъде разрешен, е регистрацията на нови и нови прииждащи обитатели на ромската махала. Ние не искаме просто самоцелно да обикаляме по улиците, а просто да се променят тези малки, ежедневни неща. За нас е важно, че тази връзка между гражданско общество и власт за почва да става все по-постоянна и това да бъде каналът, който да предизвика промени необходими. Хората от ромския квартал са добре дошли, те се разхождат из града и няма никакво отношение към тях, няма напрежение", коментира Величков.