София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Бутат още 10 ромски къщи във Войводиново

Военните готвят мащабен протест в петък

5 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Продължава събарянето на незаконните постройки в ромската махала на пловдивското село Войводиново. Вчера бяха съборени пет опасни постройки по заповед на общинския кмет. Днес предстои разрушаването на други 10.

Събарянето на ромските постройки започна само два дни след като жители на махалата пребиха 33-годишния командос Валентин Димов. Двамата задържани се изправиха вчера пред съда, който ги остави за постоянно в ареста. Пострадалият военен претърпя операция и се възстановява.

Протестите срещу ромските своеволия в селото обаче не спират. Снощи във Войводиново се проведе трети пореден протест на местни жители.

Органите на реда не позволиха на хората да стигнат до отцепената махала, а днес ще осигурят и безпроблемното продължаване на акцията по премахване на останалите сгради.

Междувременно стана ясно, че военни също се събират на протест в пловдивското село. Те ще изразят недоволството си в петък от 18 часа пред църквата в селото. За протеста във Фейсбук призив отправи бившият командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада ген. Димитър Шивиков. „До всички парашутисти, елате да се съберем на 11 януари 2019 г. в 18:00 часа пред църквата на село Войводиново да подкрепим нашия брат Вальо и семейството му. Да кажем не на циганския произвол. С българските знамена и синята барета“, написа ген. Шивиков.

Пред Дарик той обясни, че имат разрешение за провеждането на демонстрацията и че до момента присъствието си са потвърдили хиляда души.

В протеста ще се включат военни - действащи и от резерва, както и граждани от различни градове в страната. Целта на протестиращите е да покажат, че законите трябва да важат еднакво за всички етнически групи в страната.