София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

БВП е нараснал с 50%, а средната работна заплата – с 5-6%

Произвеждаме с 50% повече, а заплащането на труда ни е несправедливо ниско

7 годиниПолитика 17 Боряна Райчева

Президентът на КНСБ Пламен Димитров съобщи, че брутният вътрешен продукт на България от 1990 година до края на 2016 г. е нараснал с 50% , а средната работна заплата – едва с 5-6%. Тоест, произвеждаме вече  с 50% повече, а заплащането на труда ни е несправедливо ниско. Той подчерта, че КНСБ ще настоява да няма такава огромна разлика между производителност на труда и доходите на българите.

Пламен Димитров приветства и решението за увеличението на учителските заплати, в т.ч. и ръста с 15% още от септември. По думите му обаче, освен 100 000 учители, в държавния сектор в страната са заети и други над 350 000 работещи в социалната сфера, в културни институции, в здравеопазването и др.

„Доста професионални групи напоследък поставят остро въпроса за увеличение на заплатите като полицаите, миньорите, работещите в сектор „Сигурност“. Чрез подоходната политика може да се стопяват социалните и регионалните различия“, подчерта Димитров. Според него най-силните отрасли на българската икономика са IT-сектора, машиностроенето, тежката химическа промишленост, фармацевтиката, металургията.

КНСБ има предложения по четири основни приоритета към правителството за четиригодишния му мандат. Освен политиката по доходите, синдикалистите имат свои предложения и за енергетиката, за икономиката, по-конкретно индустриализацията и за социалната сфера. По отношение на енергетиката от КНСБ настояват да се подготви нова стратегия с хоризонт 2030 година, в която да се запази в енергийния микс въгледобивът и да се отстоява  в тези нива.