Гледай
на живо

Цацаров: Министри ще бъдат извикани и разпитвани по казуса с НДК

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че министри ще бъдат извикани и разпитвани по казуса с НДК. Той посочи, че при всички случаи ще бъдат призовани министър Лиляна Павлова, министър Томислав Дончев, както и министър Вежди Рашидов с оглед на негови твърдения, че той е поискал да смени Боршош или нещо друго, но в момента, в който се е върнал от отпуск - вече не е бил принципал на НДК.
"Ние работим по сигнал и справка на ДАНС. Всичко друго е добавено към справката на ДАНС", коментира Цацаров.

Наблюдаващият прокурор е изисквал почти всички сключени договори с външни изпълнители, които г-н Боршош е сключвал в качеството си на изпълнителен директор на НДК. Цацров потвърди, че Мирослав Боршош е получил призовка за явяване с цел повдигане на обвинение за престъпление". Обвинен е за нецелесъобразно разходване на средства.
Припомняме, че след като на 28 юни прокуратурата съобщи, че са уведомени от ДАНС за нарушения с бюджетни пари, отпуснати за НДК, още през февруари месец, в парламента бе сформирана временна парламентарна комисия, която да провери случващото се в сградата, ремонтирана, за да приеме председателството на България на Съвета на ЕС през 2018 г.

Преди това скандалът около НДК се завъртя покрай уволнението на директора Мирослав Боршош от министър Лиляна Павлова, но връщането му само ден след това лично от премиера Бойко Борисов на поста. Тогава обаче управлението на НДК беше прехвърлено под контрола на Министерство на културата, а самият Мирослав Боршош подаде своята оставка.