София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров подхваща апартамента на Горанов

Антикорупционната комисия проверява висши държавници

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров започва незабавна проверка по случая с жилището на финансовия министър Владислав Горанов. Това обяви самият Цацаров в интервю за „Шоуто на Слави“.

Водещият Слави Трифонов представи информация, според която министърът на финансите Владислав Горанов живее в голям апартамент, предоставен му безвъзмездно от бизнесмен, като цената на наема за 6 години е над 250 хил. евро. Междувременно Горанов е декларирал пред Комисията за предотвратяване на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество /КПКОНПИ/, че обитава 180 кв.м. апартамент в столицата без да плаща за него.

Цацаров отбеляза, че съобщените факти са сериозни и заслужават прокуратурата да се самосезира по въпроса.

Разследване по темата по-рано направи и журналистът Сашо Диков, който пръв попита Владислав Горанов за жилището му.

Междувременно стана ясно, че Антикорупционната комисия е започнала проверка на декларациите на всички, заемащи постове по високите етажи на властта  и на 8 декември ще стане ясно дали министърът на финансите Владислав Горанов е в конфликт на интереси. Според закона той няма право да получава подобни подаръци. Със случая е запознат и премиерът Бойко Борисов, който също очаква становището на КПКОНПИ.

Главният прокурор обяви готовност и за повдигане на обвинения на членове на правителството заради бездействието им по случая с концесията на "Юлен".

Цацаров припомни, че в резултат на проверката на прокуратурата е изпратено предложение до Министерския съвет за незабавни действия, с които да "приведе концесията в съответствие с концесионния договор, да ограничи концесионната площ до размера, който е по договор и да защити интересите на държавата по отношение на концесионното възнаграждение". Главният прокурор каза, че ако продължава липсата на каквито и да е действия от страна на правителството, „а това продължава“, прокуратурата ще започне действия, „независимо кой как ни прехвърля проблема“.

Според Цацаров реалният собственик на „Юлен“ „не е тайна“, но не го посочи, тъй като не разполагал с данните от проверката.

Сотир Цацаров коментира и надзора върху главния прокурор, посочвайки, че институцията не е безконтролна, а е под наблюдението на парламента, на Висшия съдебен съвет и на съда.

Запитан защо няма висши политици в затвора, главният прокурор коментира: „Има обвинени висши политици. Ще има още обвинени висши политици. Но постановяването на присъдите не е в правомощията на прокуратурата“.

Цацаров отговори и на твърденията на банкера и собственик на КТБ Цветан Василев за това, че депутатът Делян Пеевски му е носил всеки месец 100 хил. евро. „Нито едно евро, от това което твърди господин Василев, не е стигало до мен. Ако наистина е давал на някого 100 хиляди евро на месец за главния прокурор, аз му твърдя съвсем сериозно, че те не са стигали до мен. Нека той сам си направи заключенията“, каза още Цацаров.

Главният прокурор коментира и случая с бившата кметица на Младост Десислава Иванчева, посочвайки, че условията в ареста, при които пребивава тя, не са различават с нищо от условията, при които се намира всеки един задържан под стража. Цацаров поясни, че е бил против белезниците на краката на Иванчева и този въпрос го повдигнал и пред министъра на правосъдието.

От интервюто стана ясно още, че по сигнала на депутата от БСП Елена Йончева за строителството на оградата на границата ДАНС са констатирали неправомерно завишаване на цената на строителните услуги. В момента е назначена експертиза, която да потвърди или отхвърли тези твърдения.