София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цацаров поиска да го изслушват в парламента

Депутатите приеха на всеки три месеца да викат главният прокурор

7 годиниПолитика 3 Боряна Райчева

На всеки три месеца главният прокурор ще може да бъде изслушван от правната комисия на парламента по прилагането на закона за дейността на прокуратурата. Такъв текст приеха депутатите от временната комисия, която изготвя новият правилник на Народното събрание. Обсъждането ще засяга и дейността на разследващите органи. В него ще се коментират законодателни промени, ресурсна осигуреност, затрудненията, свързани с функциите на съдебната власт, резултатите от борбата с престъпността и корупцията.

Главният прокурор Сотир Цацаров беше изпратил писмо до председателят на 44-ото Народно събрание, с което сам поиска да се засили взаимодействието между прокуратурата и парламента.
В средата на февруари такава препоръка беше направена от Службата за подкрепа на структурните реформи към Европейската комисия.

Парламентарното номадство ще бъде забранено и в този парламент, решиха още народните представители. Ако депутат бъде изключен или напусне парламентарната си група, той няма да може да се присъединява към друга група. Същото правило ще важи и за членувалите в парламентарна група, която се е разпаднала.

Комисиите в 44-ото Народно събрание ще са 24. Това е с една повече от предишния парламент. Новата комисия ще наблюдава борбата със сивия сектор и контрабандата.