София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров: Президентът показа детайлно познание на проблемите в съдебната система

Приключи срещата между Цацаров и Радев

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Президентът Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. След края на срещатат Цацаров заяви, че президентът е показал детайлно познание на проблемите в съдебната система. Той коментира, че Радев е потвърдил, че проблемът или начинът за решаване на проблемите в съдебната реформа трябва да бъде комплексен, а именно не може да се ограничи само с обявяването само на една или друга институции за виновна за всички проблеми в съдебната система.

„Следва да бъдат решавани всички проблеми на всички институции и да се търси най-доброто за българските граждани. Възприемам го напълно“, заяви Цацаров. Той коментира, че в президентската институции не трябва да се търсят вини. „ В същото време не мисля, че аз имам право в президентската институция и пред държавния глава да разговарям за вина, била тя за вина на институция или на конкретно лице. Най-малко уважението и към президентската институция, а и към съдебната власт не позволява в тази сграда да бъдат решавани институционални противоречия, а не дай Боже и лични“, коментира главният прокурор.

Припомняме ви, че Радев организира поредица от срещи с представители на съдебната и изпълнителната власт, посветени на реформите в правосъдната система. Вчера Радев разговаря с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов. След срещата си с президента, Панов се обяви за изваждане на прокуратурата от съдебната власт и поставянето й като равно отдалечена институция. Румен Радев е изразил разбиране и информирал председателя на ВКС, че по въпроса за съдебната реформа провежда разговори и с други ангажирани като министърката на правосъдието Цецка Цачева и външната министърка Екатерина Захариева. 

Ден по-рано на „Дондуков 2” държавният глава прие и председателя на Върховния административен съд Георги Колев.