София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров сезира Конституционния съд

Причината: Законът за частната охранителна дейност

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров сезира Конституционния съд с искане той да обяви за противоконституционни  разпоредби от Закона за частната охранителна дейност, обнародвани на 30 януари. Причината е, че според първия ни обвинител, текстовете противоречат с принципите на правовата държава, съобщиха от прокуратурата, цитирани от БТА.
 
 
Нормите се отнасят до охраната на урабинизирана територия, като нов вид охранителна дейност. В тях се регламентира същността и начина на осъществяване, сключването на договори за охрана и обособяване на екипи за реализирането на тази дейност.
 
 
Основният аргумент на главния прокурор е, че опазването на обществения ред, който включва и защитата от престъпни посегателства спрямо гражданите и техните имущества, е конституционен и законов ангажимент на МС и МВР. 
 
 
„Наред с това недопустимо се засягат (прехвърлят се) правомощия на държавата, реализирани от МС и конкретно от Министерството на вътрешните работи по опазване на обществения ред и националната сигурност, като тези правомощия се възлагат на търговци.“, се казва още в мотивите към искането до КС.
 
 
В искането се сочи и че с атакуваните разпоредби на законово ниво се позволява неограничено въздействие от страна на частни охранители върху живота в населените места, независимо дали се касае за извършване на действия, засягащи личния живот и имущество, упражняването на политически права, икономически дейности или други.