София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цацаров сигнализира съдийската колегия за забавени дела

Става дума за наказателни производства от общ характер

7 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров сигнализира съдийската колегия за забавени наказателни дела в софийските съдилища. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Република България.

Цацаров изпрати на съдийската колегия във Висшия съдебен съвет обобщени данни за всички незавършени наказателни производства за престъпления от общ характер, водени в Софийски градски съд като първа инстанция и в Софийски районен съд, по внесени от Софийска градска прокуратура и Софийска районна прокуратура обвинителни актове, по които разглеждането в съда е продължило повече от две години.

Информацията обхваща 40 наказателни дела в Градския съд и 342 наказателни дела в Районния съд. В СГС не са приключили 7 дела за убийство, като по едно от тях, образувано през 2010 г. са проведени 29 заседания, но шеста година няма постановена присъда.

По дело от 2008 г. срещу 9 подсъдими лица за извършени престъпления по служба, след проведени 108 съдебни заседания все още няма постановена присъда. В друг случай по дело срещу 7 подсъдими за държане на наркотици и участие в организирана престъпна група за наркоразпространение са проведени 47 съдебни заседания и до момента не е постановен съдебен акт.

Има и дела за грабежи, причиняване на смърт по непредпазливост при настъпило пътно транспортно произшествие, безстопанственост, разпространение на наркотици, данъчни престъпления, престъпления по служба и др. Сред неприключените повече от две години в Районния съд 342 наказателни дела има такива за грабежи от януари 2012 г., за изнасилване от 2013 г., за извършени кражби от рецидивисти от 2012 г. , за причиняване на средни и тежки повреди от 2014 г., за неплащане на издръжка от 2013 г. и много други.

Има информация и за 4 дела на Софийски градски съд, по които е налице значително забавяне при изготвяне на мотивите. По дело за грабеж, извършен от рецидивист е постановена присъда на 12.06.2008 г. и повече от 8 години няма изготвени мотиви.

По дело за наркоразпространение е постановена присъда на 08.07.2008 г. и до момента няма изготвени мотиви към присъдата. За причинена смърт по непредпазливост при катастрофа е постановена присъда на 15.10.2008 г. и 8 години няма изготвени мотиви. По дело за документна измама в особено големи размери и представляваща особено тежък случай присъдата е постановена преди почти пет години – на 02.12.2011 г.