София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цацаров за втори път иска имунитета на Марешки

Заедно с него – и на още двама депутати от „Воля“

7 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в парламента искане за снемане имунитета на трима депутати от "Воля", сред които е и лидерът на партията Веселин Марешки. Другите народни представители са Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщиха от държавното обвинение. Варненската Окръжна прокуратура ги разследва от края на 2014 г., като ги обвинява в изнудване.

Според обвинението в периода от есента на 2012 г. до края на 2015 г. Марешки е заплашил седем собственици на аптеки с увреждане на имуществото им. Целта му била да ги принуди да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на негови фирми. Ако те не били съгласни, той искал да прекратят търговската си дейност. В някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад.

Според прокуратурата Марешки ги е заплашвал, че чрез извършване на тенденциозни проверки от приближени до него служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики, щял да доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си.

В четири от случаите, които се разследват, лидерът на "Воля" е действал сам. В други два му е помогнал Пламен Христов, а в един те двамата били и с Кръстина Таскова.

По-рано прокуратурата поиска имунитета на Марешки по друго дело, но той пожела комисия да се произнесе. След като комисията намери искането за основателно, лидерът на „Воля“ обяви, че сам ще се откаже от имунитета си, но досега не го е направил.