София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: Антикорупционният орган не е алтернатива на съд и прокуратура

С него се цели унифициране на законите на различни органи, посочи тя

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

„Зверство, жестокост. Не ми го побира ума какъв изверг трябва да бъдеш, за да посегнеш на беззащитно 7-годишно дете“, това коментира правосъдният министър Цецка Цачева в ефира на БТВ по повод жестокото убийство на дете в Момчилград.

По повод за закона за антикорупция Цачева обясни, че юристите са единни в своята оценка, че новият антикорупционен орган е нужен.  Тя посочи, че с него не се въвежда алтернатива на разследващите органи.  „Основната му цел е унифициране на наредбата и законите на различни органи, които се борят с корупцията, но не ефективно. Антикорупционният орган ще установява, но не и да разследва. Не означава алтернатива на прокуратурата и не означава алтернатива на съда. България е правова държава и имаме органи, които имат подобни функции“, заяви Цачева.

Правосъдният министър обясни, че идеята за разследване на анонимни сигнали е отхвърлена изцяло. „С този закон не се отхвърля общия принцип, че всеки, който знае нещо за някакво престъпление може да подава сигнали. Ще има връзка между информационни системи, които сега действат разпокъсано. Имаме нужда от една такава нова структура“, подчерта Цачева.

Тя обясни, че има предвидени  механизми за отговорност и на членовете на комисията. „Във всички случаи прозрачната процедура, която конкретно е разписана в закона, носенето на отговорност и контрол ще са гарант за обществото“, коментира  Цецка Цачева и допълни, че дори да бъде назначаван член на комисията от президента на Републиката, то това не е гаранция за прозрачност.