София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: Антикорупционният закон има за цел да защити интересите на обществото

Предлага се създаването на Комисия за противодействие за корупцията

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Антикорупционният законопроект цели да се защитят интересите на обществото чрез ефективно противодействие на корупцията, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева по време на обсъждането в пленарна зала на антикорупционния законопроект, внесен от Министерски съвет. Тя добави, че при изготвянето на закона са се съобразили с националната стратегия за превенция и противодействие на корупцията в период 2015-2020 година, с актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, както и с препоръките в доклада на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка за 2017 г. Цачева заяви, че като препоръка е заложено приемането на нова нормативна уредба, с която да се създаде ефективен орган за борба с корупцията. Министърът на правосъдието добави, че този законопроект има за цел да защити интересите на обществото и то чрез ефективно противодействие на корупцията. Цачева добави, че чрез него се създава гаранция, че лицата, които заемат публична длъжност и изпълняващи задълженията си честно чрез ще спазват Конституцията и законите на страната.

„На трето място, предотвратяване на възможностите за незаконно придобиване на имущество и разпореждането с него. Целите на закона се осъществяват чрез принципите на законност, прозрачност, независимост, обективност и безпристрастност", допълни тя.

Цачева уточни, че в законопроекта подробно е посочен кръгът на лицата, които заемат висши публични длъжности.

„Предлага се създаването на нов единен независим антикорупционен орган, който в закона се нарича Комисия за противодействие за корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество. Успоредно с предложения антикорупционен закон, Министерството на правосъдието е изготвил проект за изменение и допълнение на НК, с който са осъвременени съставите на голяма част от корупционните престъпления. За първи път се инкриминира търговията с влияние", каза в заключение правосъдният министър.