София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: България трябва да бъде присъединена към Шенген

България е изпълнила всички технически изисквания

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева заяви, че България, която е изпълнила всички технически изисквания, следва да бъде присъединена към Шенген. Тя е външна граница на ЕС и се намира на стратегическо място от гледна точка на движението на миграционните потоци.


На конференцията на председателите на парламенти на държавите-членки на ЕС в Люксембург Цачева каза, че външните граници на ЕС не се свеждат само до Шенген. Необходимо е защитни мерки да бъдат предприети спрямо всички страни, които са част от външната граница на ЕС и биха могли да бъдат обект на подобен натиск.
Относно реформата на Дъблинския регламент Цецка Цачева посочи, че България приветства реформата. Тя трябва да осигури гъвкавост по отношение на основния критерий за определяне на отговорната държава-членка, така че миграционният натиск да не е основно върху държавите на предна линия.
Председателят на Народното събрание наблегна на факта, че при действието на предложената система държави като България биха могли да се окажат в ситуация на непропорционален натиск или постоянно свръхнатоварване.
Според Цачева Европа не може да си затвори очите за това, че сред мигрантите има много деца, част от които непридружени от никого , те са потенциални жертви на трафик и други тежки престъпления с международен характер.