София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: Няма ВИП арестанти, всички се третират еднакво

Баневи ще бъдат настанени в същите условия като Иванчева

5 годиниПравосъдие 4 Боряна Райчева

„Всички задържани лица се третират еднакво, няма ВИП арестанти", това каза пред журналисти в парламента министърът на правосъдието Цецка Цачева по повод условията в килията на задържаната за подкуп кметица на „Младост“ Десислава Иванчева.

Тя дори се пошегува, че очакваните от Франция задържани – Николай и Евгения Баневи, ще бъдат поставени при същите условия. "Те са поставени при едни и същи условия, така че по линия задържането на Десислава Иванчева и Биляна Петрова не мисля, че има неравнопоставеност спрямо останалите лица, които са там", коментира Цачева.

Семейство Баневи ще бъдат екстрадирани от Франция следващата седмица, където бяха арестувани в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест. Заповедта е във връзка с разследване на приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина.

В коментар на снимките от килията на Иванчева, които бяха разпространени от омбудсмана Мая Манолова, правосъдният министър посочи, че петното на тавана било от теч, но ремонт не можел да се направи, защото сградата била пренаселена и нямало къде да бъдат преместени арестантите.

По думите й усилията на министерството са насочени и към подобряване на условията в затворите. "Защото моя грижа е да се погрижа не само за физическото, но и за психическото здраве на арестантите", каза още правосъдният министър.

На 4 декември Цачева свиква съвещание във връзка с условията в арестите, на което кани ръководствата на прокуратурата, МВР, Главна дирекция "Изпълнение на наказанията", Областна служба "Изпълнение на наказанията" - София, както и Мая Манолова.