София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цачева: Правителството няма място в делата за царските имоти

Искат специален закон, който да уреди претенциите на царските наследниците

6 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Въпросът с "царските имоти" може да бъде уреден със специален закон или с приключване на делата, а изпълнителната власт не може  да се ангажира по друг начин.
Това заяви правосъдният министър Цецка Цачева по време на брифинг по темата в министерството. В него взеха участие и министърът на регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков и Атанас Кацарчев, началник на кабинета на министъра на земеделието, храните и горите.

Заключението е на работната група, която имаше за задача да проучи фактите. В нея са участвали представители на държавата и адвокатите по делата, които водят наследниците на Фердинанд и Борис III за собствеността върху имоти.

Цецка Цачева беше категорична, че няма задължение да уведомява Народното събрание за резултатите от работата на експертите, нито препоръчва на депутатите да разработят закон по този казус. "Никога не си позволявам да препоръчвам нещо на независима институция", каза тя.
На базата на заключението на работната група няма процесуална възможност правителството да се меси в делата. По тази причина и Министерството на регионалното развитие (МРРБ), което е страна по тях, ще оттегли исковата молба за замразяване на процедурата, която в момента върви в съда за собствеността на двореца "Врана" и "Царска Бистрица".


В петък ресорният министър Николай Нанков обясни, че искането е било подадено с цел да се изчака докладът на работната група. Той ще даде "цялостната визия" на държавата за "царските имоти". Съдът не е отговорил на тази искова молба, тъй като делата всъщност са отложени за май 2018 година след смъртта на един от наследниците на Фердинанд и Борис III, каза още Нанков.

На брифинга стана ясно още, че до момента за хонорари по делото държавата е платила над 1 милион лева.