София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цачева: С един-единствен закон не можем да борим корупцията

НС трябва да избере бъдещия антикорупционен орган

6 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Корупцията не може да се бори с един-единствен закон“, заяви министъра на правосъдието Цецка Цачева в интервю за Нова ТВ. Тя добави, че България е парламентарна република, заради което бъдещият антикорупционен орган би следвало да се избира от Народното събрание. Цачева е на мнение, че противодействието с корупцията не дава достатъчно ефективни резултати. "Обединихме се всички участници в КСНС. Доказахме необходимостта от създаването на нов закон, който да кодифицира разпиляната до момента нормативна уредба и създадените немалко органи. Към този момент в НС има внесени два отделни законопроекта", коментира Цачева.

Тя добави, че е могло да има общо становище, но във времето преди да бъдат внесени в НС двата законопроекта.
„В този смисъл КСНС с това становище на мен лично ми се струва закъснял във времето, тъй като обществото знае от юни месец, че се подготвят такива законопроекти, те бяха подложени на публично изследване. Едва когато те вече са в НС да се коментират отделни тези в двата законопроекта, е недопустимо в република с парламентарно управление. Г-н Радев няколко пъти изрично подчерта, че няма за цел взимане на страна по отношение на двата законопроекта, но така или иначе, ако се стигне до консенсус по отношение на спорните моменти - разследването и кой да назначава какъв да бъде органът едноличен или колективен, то тогава бихме предопределили. Корупцията не би могла да се пребори с един-единствен закон", допълни правосъдният министър. Цачева подчерта, че по време на съвета са се обединили около необходимостта от комплексен подход и мерки, които включват противодействие на корупцията, превенция, разкриване, разследване и стигане до наказателно преследване. Според нея не всяко нарушение е престъпление и не бива да се слага знак за тъждество между корупцията и корупционните престъпления.