София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цанка Миланова: Трябва да отпадане ДДС върху дарени храни

„Даряването на храна все още е неизгодно на този етап“

8 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Ползи за обществото и икономиката ще има след падането на данък добавена стойност за дарени храни. Това каза  изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова пред Фокус. 
 
По думите й, в идеята за нулева ставка за дарения са включени всички в хранителната индустрия, като единствен финансовият министър Владислав Горанов е против тези промени.  Тя допълни, че много хора имат желание да дарят храна, но това не е финансово изгодно за тях на този етап. Тя уточни, че това няма да лиши държавата от постъпления на данък добавена стойност и ще донесе икономически ползи за бизнеса, както и социални, тъй като това би довело до справяне с бедността.
 
Според нея отпадането на ДДС на дарените храни ще помогне за ограничаването на негативните влияния върху околната среда. Миланова заяви, че притесненията за злоупотреби при отпадане на данъка за дарените храни са неоснователни в момента. 
Годишно Българската хранителна банка успява да спаси средно между 260-270 тона храна, които се разпределят между 15-20 хиляди нуждаещи се хора от цялата страна.