Гледай
на живо

Царят: Казусът с царските имоти е „стара дъвка“

Ако царските имоти бяха на държавата, защо тогава тя ги одържави, попита той

Симеон Сакскобургготски определи казуса с царските имоти като "стара дъвка, която много хора използват". Това бе първият коментар на царя по последните събития, свързани с царската реституция. "Нека един да ми отговори на въпроса: Ако царските имоти бяха на държавата, защо тогава тя ги одържави? - попита той и продължи: " През 1946 г. ни конфискуваха имотите. Ако бяха държавни, защо беше нужен този акт. Нека някой ми отговори на този въпрос", настоя той.

Във вторник държавата направи нов завой по казуса и се отказа от споразумение с фамилията Сакскобургготски, като върна въпроса в съда. Министерството на правосъдието препоръча претенциите за наследствени дворци и гори да бъдат уредени със специален закон, който парламентът да приеме.

Бившият премиер присъства днес в най-новия храм на Пловдив "Св. Николай", където бе отслужена литургия за Никулден. Сакскобургготски уточни, че е дошъл специално за именния ден на митрополит Николай.
Дядо Николай пък отвърна, че много малко имена са записани в историята на Българската православна църква. "Вашето е едно от тях", обърна се той към Сакскобургготски.