София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цената на природния газ ще расте до есента

Задържането на стойността води до шоково поскъпване

7 годиниИкономика 4 Боряна Райчева

Повишението на цената на природния газ с близо 30%, което предлага Комисията за енергийно и водно регулиране, е напълно реално. Увеличение се очакваше и през януари, но Комисията за енергийно и водно регулиране тогава се въздържа да направи промяна. Това заяви в предаването „С други думи“ по телевизия Евроком Христо Казанджиев от Българския енергиен и минен форум.

Той обясни, че колкото повече се задържа една цена, толкова повече следващото увеличение е по-шокиращо за потребителите. Прогнозата му е, че и за лятното тримесечие ще има още едно леко повишение на стойността на природния газ. От цената, която Комисията ще определи за месеците от септември до декември ще е ясно дали за новия отоплителен сезон синьото гориво ще е по-скъпо от сега. Тенденцията е от есента сборното увеличение да е с около 40 процента по-голямо от стойността на природния газ в приключващия сега отоплителен сезон.

Цената, по която „Булгаргаз“ продава суровината се определя с ясно разписани правила. В нея се включват и условията на договора за доставка на природен газ от Русия, както и правилата в Наредбата, по които се изчислява. Водещите фактори са стойността на петролните деривати и курса на щатския долар. За петролните деривати се взема статистиката през последните девет месеца, а за цената на американската валута – месец преди да се внесе предложението за разглеждане от регулатора.

Христо Казанджиев е на мнение, че управляващите до сега неполагант усилия за разработване на местните ресурси на природен газ във вътрешността на страната. Добивът от Галата е символичен, тъй като самото находище е пред изчерпване. България трябва да преоцени политиката си по разработване на собствените си ресурси без да се прави компромис с опазването на околната среда, заяви още енергийният експерт.