София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цената на тока скача с между 15% и 30%

Работодателските организации излизат на протест

6 годиниОбщество 30 Боряна Райчева

Цената на тока ще скочи с между 15% и 30%, ако цената на електричеството, което купуват на свободния пазар, продължава да расте. Това отчетоха работодателските организации, които днес представиха своите приоритети за развитие през 2018 година.

От бизнеса подозират наличието на картел при определяне на цените на свободния пазар. Цената на електроенергията се увеличава спекулативно и няма основание за това, смятат представителите на работодателските организации.  Затова и те планираха протест на 27-и януари заедно със синдикатите.

Към момента синдикатите, обаче, отлагат протеста за началото на февруари. „За нас протестът не е най-важен, а час по-скоро решението на проблема, с или без протест“, обяви Пламен Димитров от КНСБ. Той посочи, че е важно възможно най-скоро да бъдат формирани конкретни предложения.

От работодателските организации са убедени, че няма причина за скок на цените на електроенергията. Те ще изпратят сигнал до КЗК, която да установи има ли нерегламентирано договаряне между производителите на ток и търговците на електроенергия.

Председателят на управителния съвет на АИКБ Васил Велев обяви: "Свидетели сме на цени в енергетиката, които не са в икономическите реалности – те са спекулативни и манипулативни. От това печелят група  от хора, а губи цялото общество“.