София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цените на горивата у нас леко ще се покачат

Причината - ситуацията около Иран и повишеното търсене на петрол

6 годиниИкономика 3 Боряна Райчева

Цената на горивата на световните пазара тръгна нагоре, което повлече и цените на бензина на дребно. Една от причините за скока е ситуацията около Иран и излизането на САЩ от ядрената сделка.

„В началото на годината цената на горивото беше 60 долара за барел, в средата на април беше 70 долара, а преди няколко дни сорт „Брент“ стигна около 88 долара за барел. Основната причина е повишеното търсене на суров петрол на световните пазари на базата на повишената икономическа активност“, това обясни пред  БНТ изпълнителният директор на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

Според него на световните пазари има достатъчно количество суров петрол, има уравновесяване на търсенето и предлагането и може да се очаква успокоение в световен мащаб.

Делчев бе категоричен, че горивата на дребно в България са с най-ниски от цяла Европа , а очакваното увеличение е леко - от порядъка на няколко стотинки. Делчев поясни, че има разлика в цените при горивата на различните вериги, като те са от порядъка на 10-15 стотинки, в зависимост от местоположението и търсенето. По думите му, тази разлика се дължи на стратегията на всяка фирма и услугите, които предлага.

Директорът на петролната асоциация подчерта, че сивият сектор присъства сериозно в търговията на горива в страната ни. „Дори да няма официални данни, този пазар присъства в рамките на 25-30 %. Затова идеята е да се приеме браншови закон за търговията на горива, който по някакъв начин да уреди по-стриктно тази материя“, отбеляза той.