София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Цените на парното и тока отиват на прокурор

Манолова иска съдебен контрол над решенията на КЕВР

6 годиниОбщество 5 Боряна Райчева

Днес, в 10.00 часа, омбудсманът Мая Манолова ще внесе иск във Върховната административна прокуратура срещу решенията на Комисията за водно и енергийно регулиране за поскъпване цените на тока и парното от 1 юли 2018 г.

„Целият проблем се състои в това, че гражданите нямат възможност да обжалват тези акотве на КЕВР. Реално този, който плаща сметката, няма думата. Гражданите имат само право да плащат, а нямат възможност да участват във формирането на тези цени“, обясни пред Нова телевизия омбудсманът Мая Манолова.
По думите й КЕВР абсолютно формално провежда откритите заседания, на които се чува единствено думата на монополистите, „които съответно надуват цените“, а гласът на гражданите не се чува.

„Така е и в случая с увеличаването на цената на парното и тока“, посочи омбудсманът. Тя подчерта, че от една страна процедурата е нарушена поради невъзможност на гражданите да участват в самата процедура, а от друга - поскъпването не е обосновано.  „Миналата година природният газ намаля с повече от 7%, а това не се отрази на парното и тока. Не е основателно покачването в случая на цените на електро и топло енергията. Сега те си противоречат с настоящето увеличение“, аргументира се Манолова.

Тя подчерта, че огромният проблем е, че единствените, които могат да обжалват тези действия на КЕВР са енергийните дружества. Манорова се надява депутатите да приемат промени в Закона за енергетика, с които гражданите да имат право да оспорват подобни решенията на КЕВР за увеличаване цените парното, тока или водата.

В същото време енергийният сектор се обедини в официална позиция, заявяваща подкрепа на работата на КЕВР.  

„Ние представляваме над 50% от инсталираните мощности и над 70% от заетите в частния сектор енергетика. Реализираните от нас инвестиции надхвърлят 11 млрд. лв. и се равняват на 60% от всички преки чуждестранни инвестиции за периода 2010 – 2016 г. Работим във всички сегменти на електроенергийния сектор и проблемите в него са ни добре известни. 

Подкрепяме усилията на независимия и избран по професионални критерии състав на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за установяване на предвидима регулаторна среда, недопускане на политическа намеса в приеманите решения и финансово стабилизиране на енергийния сектор.

Вярваме, че независимостта и експертността на КЕВР следва да бъдат запазени като гаранция за регулиране на структуроопределящия енергиен отрасъл в съответствие с българското и европейското право“, се казва в позицията на енергийните дружества и браншови организации.

Припомняме, че от 1 юли КЕВР прие повишаване на цената на тока с 2,03%,  а на топлинната енергия със 7,33%. Това повишение на цените, според Манолова, ще засегне милион и 200 хиляди души или  600 000 домакинства.