София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Цените на петрола бележат спад за четвърти пореден ден

Стойността се установи под 50 долара за барел

8 годиниИкономика 2 Боряна Райчева

Цените на петрола бележат спад за четвърти пореден ден. Стойността за барел се установи трайно под 50 долара за барел.

Инвеститорите се фокусират върху трусовете на световните капиталови пазари с оглед на нарасналата опасност от излизане на Великобритания от Европейския съюз.

Негативно влияние върху цените оказват и оповестени в понеделник слаби икономически данни от Китай, очакванията за нарастване на седмичните петролни запаси в САЩ, както и допълнителното напрежение в резултат на стартиращата днес двудневна среща на Федералния резерв. По-силният долар на валутните пазари спрямо японската йена допринася за натиска от продажби на енергийната суровина.

Участниците на петролните пазари не реагираха на вчерашния редовен месечен доклад на ОПЕК, в който картелът не направи промени в очакванията си за търсенето и предлагането на ценната суровина до края на годината.

Цените на петрола сорт "Брент" с доставка през август се понижават с 1,29% към 49,70 долара за барел, след като към края на миналата седмица нараснаха до 52,86 долара - най-високо ниво от октомври 2015-а година.

Стойностите на американския лек суров петрол са на загуба от 1,41% и се търгуват около 48,21 долара - с повече от 3 долара за барел под техния 11-месечен връх от 51,67 долара, достигнат на 9-и юни.